Ik houd een ambacht in stand

Het is een beroep dat je anno 2017 niet vaak meer tegenkomt en de ambacht staat zelfs op de nominatielijst voor UNESCO als immaterieel erfgoed: de molenaar. Peter van der Heide is vrijwillig molenaar bij molen De Arkduif in Bodegraven.

BODEGRAVEN – De 41-jarige Bodegraver werkt vier dagen in de week als machinist bij de Nederlandse Spoorwegen en werkt daarnaast een dag in de week als vrijwillig molenaar bij de 300 jaar oude molen De Arkduif. Althans, werken? ,,Het is mijn hobby. Elf jaar geleden ging ik in Zevenhuizen naar de Molenviergang. Dit zijn poldermolens. Ik vond het zo interessant, dat ik besloot de opleiding tot molenaar te gaan volgen. In 2010 heb ik mijn opleiding afgerond en ben ik bij De Arkduif aan de slag gegaan", vertelt Peter.

Het werk van een molenaar

Wat Peter zoal doet als molenaar bij De Arkduif? ,,Ik bestel graan voor de molen, zodat dit gemalen kan worden tot meel. We malen onder meer tarwe, spelt en rogge. Van het volkoren meel zeven we bloem met de buil (bloemzeef). Als er genoeg wind staat kan ik gaan malen – De Arkduif werkt namelijk nog echt op de wind, zónder motor. Bij voldoende wind gaat de molensteen in de molen draaien en maalt het graan tot meel." De Arkduif levert meel aan bakkerijen Ko van Daalen en Bussing, maar ook particulieren kunnen meel of een broodmix kopen. ,,Op zaterdag is de molen namelijk open van 10:00 tot 16:00 uur. Ik geef dan ook weleens rondleidingen. En natuurlijk hoort schoonhouden en klein onderhoud erbij."

Ambacht

In De Arkduif werken twee vrijwillig molenaars - waaronder Peter - en twee molenaars in opleiding. Wat Peter zo mooi vindt aan het vak? ,,Het is een echt ambacht dat we hiermee in stand houden. Mensen reageren vaak verbaasd als ik vertel dat ik molenaar ben. Ze stellen veel vragen en realiseren zich soms niet dat een molen graan maalt. Ik krijg ook regelmatig vragen hoe je molenaar wordt en of ze ook in De Arkduif als vrijwilliger kunnen werken."

Interesse in het molenaarschap? Kijk dan op www.vrijwilligemolenaars.nl.

Bodegraafs Nieuwsblad, 16 maart 2017
Tekst: Karin Broeren/Buro N11
Foto: Marijke Groot

© Stichting De Arkduif.